Очаква се облакът от пепел от исландския вулкан да достигне във вторник Шотландия, а в четвъртък - Франция и Испания, съобщи европейската организация за сигурност на въздушния транспорт Евроконтрол. Евроконтрол уточни, че вулканичният облак вероятно ще достигне Северна Шотландия (на 24 май), Западна Франция и Северна Испания (на 26 май), съобщи БТА.

За днес и утре не е предвидено затваряне на въздушно пространство в Европа, с изключение на вече обявеното в Исландия, посочи организацията. Пепелта от изригващия вулкан в Исландия може да достигне Шотландия към вторник, а други части от Великобритания, както и части от Франция и Испания, към четвъртък или петък, ако изригването продължи със същата интензивност, бяха предупредени авиокомпаниите днес, предаде по-рано Ройтерс. Предупреждението се базира на най-новите петдневни метеорологични прогнози, но трябва да бъде приемано предпазливо поради несигурността в поведението на вулкана и взаимодействието му с времето, отбелязва агенцията.

Летищата на Исландия бяха затворени днес поради опасения, че пепелта от вулкана Гримсвьотн, който започна да изригва вчера, може да застраши безопасността на пътническите самолети. Тъй като ветровете в момента отнасят пепелта на север, властите смятат, че няма особен риск за по-нататъшни смущения в европейския и трансатлантическия въздушен трафик.

Великобритания обмисля дали да изпрати специализиран самолет за мониторинг на концентрацията на пепел, но решение още не е взето, предаде Ройтерс. Активността на вулкана изглежда намалява доста бързо, съобщи днес говорителка на исландската метеорологични служба, цитирана от Франс прес. Тя посочи, че в началото изригването е било много силно, като вулканът е изхвърлял пепел на височина от 20 километра. Интензивността му обаче е намаляла, като пепелта вече се издига на 10-15 километра. Тя призна, че не може да се направи прогноза как ще се развие обстановката до 24 часа, но изрази надежда вулканът да се успокои.

Според говорителката на исландската метеорологична служба това е най-мощното изригване на Гримсвьотн от един век. Това е най-активният вулкан в Исландия. Гримсвьотн е изригвал девет пъти между 1922 и 2004 г., като четири от случаите са от 1996 г.

Миналата година във въздушното пространство в Европа настъпи хаос, тъй като авиокомпаниите не искаха да рискуват самолетите им да се разбият заради попадане на вулканична пепел в двигателите им и много полети бяха отменени, а хиляди пътници останаха блокирани с дни по летищата.

Последна актуализация в 21.21 часа