Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия отхвърлиха предложението на британския премиер Борис Джонсън за предоговаряне на споразумението за Брекзит. От Брюксел са категорични, че Лондон не предлага реална алтернатива на предпазния механизъм срещу нова граница на остров Ирландия, предаде БНТ.

Формален пропаганден ход - "опитах се, а те не искат". Така в Брюксел тълкуват писмото на Борис Джонсън до Доналд Туск. Две конкретни неща в него скандализират и председателя на Европейския съвет, и Еврокомисията - че Джонсън предлага предпазният механизъм да бъде заменен само от голи обещания и неясни ангажименти и че споразумението за Брекзит, а не самият Брекзит, застрашавало мира в Северна Ирландия. Туск отвърна в туитър, че "противниците на този механизъм, които не предлагат реални алтернативи, всъщност са за връщането на границата на остров Ирландия."

Наташа Берто, говорителка на Европейската комисия, обяви, че писмото не предлага действащо правно решение за предотвратяване на връщането на ирландската граница. Не посочва каквито и да било конкретни алтернативи. Няма гаранция, че такова споразумение би останало в сила до края на преходния период.

Европейският съюз е категорично на позицията, че нова граница на остров Ирландия ще срине споразумението от 1998-а, с което беше сложен край на 3 десетилетия размирици в Северна Ирландия. А на Борис Джонсън остава надеждата да убеди германския канцлер и френския президент, че трябва да направят компромис. Срещите му с Ангела Меркел и Еманюел Макрон са насрочени за утре в Берлин и за четвъртък в Париж.

В противен случай Брекзит на 31 октомври ще е без споразумение. А хаосът ще засегне и установените отдавна в Обединеното кралство граждани на Евросъюза. 2 милиона от тях може да получат отказ да останат там, защото изчакват крайния срок да се регистрират като уседнали. Този срок е краят на идната година, а правителството на Джонсън обяви, че ще спре рязко свободното придвижване още в деня на Брекзит. И не е ясно как ще бъдат разграничавани те от новопристигащите на Острова.

В същото време Великобритания обяви, че ще "освободи" своите представители от повечето срещи на Европейския съюз, за да могат да се съсредоточат върху Брекзит, намалявайки присъствието близо наполовина, заяви днес британското министерство за Брекзит, цитирано от Ройтерс.

"От сега нататък ще ходим само на срещи, които са наистина важни, намалявайки присъствието повече от наполовина и спестявайки стотици часове", каза министърът за Брекзит Стив Баркли.

От 1 септември британските представители ще присъстват само на срещи на ЕС, на които Великобритания има значим национален интерес, например сигурността, заяви министерството.

"Като напускаща държава членка е разумно да "освободим" служителите от тези срещи на ЕС, за да им позволим по-добре да съсредоточат талантите си върху непосредствените ни национални приоритети", каза министерството.