Германските опозиционни партии призоваха за оставката на вътрешния министър Хорст Зеехофер заради случая със самоубийството на депортиран от Германия афганистански мигрант, чиято кандидатура за убежище бе отхвърлена, предаде ДПА.

"Крайно време е за Зеехофер да си върви", заяви Ян Корте от крайнолявата партия "Левите".

Самоубилият се афганистанец бе един от 69-мата депортирани от Германия тази седмица.

Ироничните коментари на Зеехофер, че полетът на депортираните е съвпаднал с празненствата по случай 69-ия му рожден ден, провокираха яростни критики.

"Точно 69 бяха върнати обратно в Афганистан на 69-ия ми рожден ден - не беше по моя заповед", каза Зеехофер с усмивка вчера.

Представител на Свободната демократическа партия заяви пред вестник "Тагесшпигел", че човек, който прави подобни цинични коментари, "очевидно е на грешната работа".

Говорителят на афганистанското министерство по въпросите на бежанците Хафиз Ахмад Миакел заяви, че депортираният от Хамбург на 4 юли мъж е бил намерен мъртъв, след като се е обесил вчера в хотелската си стая.

Високопоставен служител в областта на миграцията, помолил за анонимност, разкри, че 23-годишният афганистанец, родом от провинция Балх, е живял в Германия в продължение на осем години, преди да бъде депортиран за Афганистан, отбелязва ДПА.

По данни на Международната организация по миграция в Афганистан разследването на случая от полицията продължава.