Германският министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта Франциска Гифай, обвинена, че е плагиатствала част от дисертацията си, обяви, че се отказва от докторската си степен, но исканията за оставката й продължиха и днес, предаде Франс прес.

От 2019 г. обвиненията в плагиатство преследват Гифай - изгряваща звезда на Германската социалдемократическа партия, която ще се кандидатира през 2021 г. за кмет на Берлин.

42-годишната Гифай е обвинена от интернет платформата VroniPlag Wiki, че е преписала част от дисертацията си по политилогия, по тема за функционирането на Европа, защитена пред Свободния университет в Берлин през 2010 г.

Според сайта VroniPlag Wiki, близо 49 от общо 265 страници на докторската теза вероятно са плагиатствани. В тях има цитати, чиито автори не са посочени, както и буквално преписани откъси от други разработки.

Министър Гифай, която продължава да отрича каквото и да било плагиатство, се опита вчера да успокои обстановката, като съобщи на университета, че се отказва от високо ценената във ФРГ образователна и научна степен "доктор", за да избегне допълнителни щети за семейството й, политическата й дейност и партията й.

През 2019 г. университетът даде съгласие Гифай да запази титлата "доктор", но я порица.

Днешното съобщение на Гифай поднови исканията за оставката й от няколко партии. Ако се окаже, че тя е мамила, единственото, което може да направи, е да подаде оставка, каза за в. "Билд" зам.-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки.

Предшественикът на Гифай на поста кмет на берлинския квартал Нойкьолн Хайнц Бушковски от ГСДП каза, че тя няма друг избор, освен да понесе последствията от това, която сама е обявила преди една година. Тогава Гифай обяви, че ще подаде оставка, ако бъде лишена от научна степен.

Заместник-председателят на консервативната парламентарна група на ХДС/ХСС Арнолд Фаац посочи, че ще уважи решението на Гифай, но допълни, че е интересно да се види дали ще бъдат приложени същите правила, като при случаите "Гутенберг" и "Шафан".

Двама консервативни министри - военният Карл-Теодор цу Гутенберг, и образователният Анет Шафан, се наложи да подадат оставка, съответно през 2011 и 2013 г., след подобни обвинения.

През 2015 г. председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също беше обвинена от VroniPlag Wiki, но беше оправдана от медицинския университет в хановер, въпреки "очевидни пропуски" при позоваване на ползвани източници в научната й работа.