Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви пред парламента, че иска страната да проведе втори референдум за независимост преди май 2021 г., пише "Гардиън".

Тя отбеляза, че шотландците трябва да получат нова възможност да решат дали искат Шотландия да се превърне в независима държава. По думите й Шотландската национална партия е избрана с мандат за още един референдум, допълва нюзбг.

И има мнозинство за това в шотландския парламент, подчерта Стърджън, но добави, че не е в интерес на държавата да се бърза към втори референдум.

Според нея също е важно да се "научат уроците от Брекзит".

Вторият референдум за независимост трябва да се проведе "в живота на този парламент", обяви тя. Това означава преди май 2021 г., когато са парламентарните избори. По думите на първия министър шотландското правителство ще внесе съответното законодателство за провеждането на втори референдум, което трябва да бъде прокарано преди края на тази година.

Шотландското правителство не се нуждае от одобрението на британското правителство за това законодателство. Необходимо е одобрението на Великобритания за референдума, за да се проведе без съмнение относно легитимността му, поясни Стърджън.

Тя смята, че в момента британското правителство няма да позволи втори референдум, но настоящият британски кабинет няма да управлява дълго.

Никола Стърджън вярва, че независимостта на страната ще позволи на Шотландия да заеме мястото си в Европа.

Първият министър съобщи, че ще създаде събрание на гражданите, което ще обсъди какво трябва да бъде бъдещето на Шотландия.

Мисля, че Шотландия трябва да бъде независима, обяви Никола Стърджън и добави, че други хора не са съгласни с това, но ще работят за единство.