Ирландският парламент се събра на първата си сесия след изборите преди две седмици, на които основните три партии получиха почти еднакъв брой депутати. Това значи, че предстоят трудни преговори за съставяне на правителство, предаде Асошиейтед прес.

На изборите на 8 февруари лявата националистическа партия Шин фейн направи сериозен пробив и има в новия 160-членен парламент 38 депутати, колкото и една от двете отдавна доминиращи в ирландската политика центристки партии Фина фойл. Другата - Фина гейл има 35 депутати.

Днешната сесия започна с избор на председател на парламента, след което трите партии ще номинират лидерите си - Мери Лу Макдоналд (Шин фейн), Михол Мартин (Фина фойл) и Лио Варадкар (Фина гейл) за премиерския пост. Не се очаква обаче нито един от тях да събере необходимия брой гласове, за да бъде избран. При това положение премиерът Варадкар ще остане да управлява начело на временен кабинет, съобщи Ройтерс.

Двете центристки партии заявяват, че не искат да се коалират с Шин фейн заради историческите й връзки с Ирландската революционна армия и продължилото десетилетия наред насилие в Северна Ирландия.

Макдоналд каза, че въпреки позицията на центристките партии през следващите седмици ще продължи да търси коалиционни партньори. Фина фойл изключи възможността да управлява заедно с националистите, а премиерът Варадкар заяви, че неговата партия Фина гейл да остане в опозиция. Остави си обаче вратичка, като добави, че партията му има желание да влезе в управлението, ако всички други варианти бъдат изчерпани.

Лидерът на Фина фойл Михол Мартин съобщи, че идната седмица ще започне официално да преговаря за коалиция с малката Зелена партия, която има 12 депутати.