Ирландските съдебни власти одобриха днес екстрадицията в Обединеното кралство на мъж, заподозрян, че е организирал курсовете на шофьорите, участвали в трафик на хора, довел до смъртта на 39 виетнамски мигранти. Те бяха открити миналата есен в хладилен контейнер в Англия, предаде Франс прес.

Наказателен съд в Дъблин разпореди предаването на 40-годишният Ронан Хюс на британското правосъдие, обяви съдия Пол Бърнс.

Заподозреният бе задържан по силата на европейска заповед за арест за непредумишлено убийство на 39 лица и участие в нелегална имиграция. Той е "заподозрян, че е организирал и контролирал шофьорите", заяви на предишно съдебно заседание прокурор Ронан Кенеди.

На 23 октомври 2019 г. телата на 31 мъже и 8 жени, двама от които 15-годишни, бяха открити в контейнер в промишлената зона Грейс, източно от Лондон. Контейнерът пристигнал от белгийското пристанище Зеебрюге.

Облечен с яке с качулка и с маска на лицето, заподозреният запази днес мълчание при произнасянето на съдебното решение.

Адвокатите му се противопоставиха на искането за екстрадиция, като изтъкнаха, че не е ясно къде точно са извършени деянията, за които клиентът им е обвинен, и оспориха юрисдикцията на британското правосъдие по случая. Съдията обаче не прие доводите им и посочи, че фактите по делото "прехвърлят границите". Той посочи и доказателства, че жертвите са загинали, след като контейнерът е влязъл в британски води.

В рамките на 10 дни, считано от понеделник, заподозреният трябва да бъде прехвърлен във Великобритания.

Междувременно, апелативен съд в Ирландия отхвърли днес жалбата на друг заподозрян - Еймън Харисън, срещу екстрадицията му във Великобритания. Харисън е обвинен, че е осигурил контейнера, в който бяха намерени жертвите.

Общо на 5 лица вече са повдигнати обвинения в британското разследване. В началото на април пред лондонски съд 25-годишният шофьор на превозното средство, докарало контейнера - Морис Робинсън, се призна за виновен в непредумишлено убийство. На 13 заподозрени бяха повдигнати обвинения във Франция, а на други 13 - в Белгия.

Трагедията извади на показ рисковете на нелегалната имиграция, в която безскрупулни трафиканти се възползват от уязвимостта на мигрантите. Обикновено незаконните мигранти работят в салони за маникюр и педикюр или в незаконни ферми за канабис във Великобритания, намирайки се до голяма степен в състояние на робство, отбелязва АФП.