Той включва орязване на разходите и допълнителни данъци, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Планът предвижда да бъдат реализирани икономии за 10 милиарда евро от намаление на разходите и да се получат постъпления от 5 милиарда евро от увеличение на данъците в усилията да се намали най-големият бюджетен дефицит в Европа. Мерките са условие за отпускане на помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Очаква се на Дъблин да бъдат отпуснати общо 85 милиарда евро.

40 процента от плана или 6 милиарда евро икономии трябва да бъдат реализирани още идната година, е посочено в документа от около 130 страници. Ще бъдат съкратени близо 25 хиляди работни места, а от увеличение на данъка върху доходите ще бъдат събрани близо 2 млрд. евро.

Планът съдържа още намаляване на минималната работна заплата и постепенно вдигане на ДДС от 21 на 24%, предава Би Би Си. Ирландия съобщи също така, че запазва корпоративния данък на равнище 12,5 на сто, като по този начин отказва да отстъпи на настояванията на страни като Франция и Германия, които искат повишаването му, допълва АФП.

Ирландия се надява до 2014 година да сведе бюджетния си дефицит до 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), колкото е определеният праг за еврозоната. Тази година се очаква ирландският дефицит да достигне 32 на сто от БВП - рекорд в съвременна Европа, отбелязва АП.