Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви в социалната мрежа Инстаграм късно вечерта вчера, че подава оставка, предаде Ройтерс.

"Искам дълбоко да благодаря на народа на Иран и на уважаемите служители на държавата за изминалите 67 месеца. Искрено се извинявам, че не мога да продължа работа и моля извинение за всички свои пропуски през последните години, докато бях външен министър", писа Зариф на страницата си в Инстаграм, цитиран от ТАСС.

Ройтерс припомня, че Зариф изигра важна роля в постигането през 2015 г. на ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили.

Зариф бе подложен на остри критики от антизападните хардлайнери в Иран, след като САЩ се оттеглиха от споразумението през май м.г. и подновиха санкциите си, отменени след подписването на споразумението.

Канцеларията на иранския прeзидент Хасан Рохани потвърди тази сутрин, че Мохамад Джавад Зариф е подал оставка, но каза, че тя няма да бъде приета, предаде ДПА.

Зариф вършеше работата си смело и ще продължи да го прави, съобщи президентската канцелария на страницата си в Инстаграм. "Зариф няма да бъде сам и всички ние (правителството) ще го подкрепим", се казва в поста.

Местни наблюдатели изразиха изненада от времето, избрано за съобщение за оставката от страна на Зариф. В социалните медии веднага се развихри гореща дискусия за причините за оставката му, като някои участници стигаха до извода, че му е дошло до гуша от постоянните критики на хардлайнерите срещу ядреното споразумение със световните сили от 2015 г., договорено от него, и срещу правителствената политика на затопляне на отношенията със Запада.

Други пък предположиха, че е бил ядосан от изключването му от срещата със сирийския президент Башар Асад, посетил Иран вчера.

Всички бяха единодушни, че оставката на Зариф ще означава скоропостижен край на ядреното споразумение, което доведе до отмяна на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаването на възможностите му да произвежда ядрени оръжия. Споразумението вече понесе тежък удар от решението на САЩ да излязат от него м.г.

Оттеглянето на САЩ и подновените от тях санкции отприщиха нова вълна от вътрешни критики срещу Зариф в Иран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза, че САЩ следят новините около оставката на Зариф.

"Нека видим, дали тя ще бъде приета. Каквото и да стане, той и Хасан Рохани са само подставени лица на една корумпирана религиозна мафия. Ние знаем, че всички окончателни решения се вземат от (аятолах Али Хаменей). Нашата политика остава непроменена - режимът трябва да се държи като нормална страна и да уважава своя народ", писа Помпейо в Туитър.

Наблюдатели в Техеран смятат, че Рохани не е в състояние да замени Зариф с човек със същата величина и авторитет.