Кораби на Корпуса на ислямската революционна гвардия (IRGC, част от иранските въоръжени сили) в началото на април са обградили два кораба на бреговата охрана на САЩ в Персийския залив, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на представители на американския флот.

Според вестника инцидентът е станал на 2 април. Американският флот потвърди, че три бойни лодки и един поддържащ кораб, с име "Харт 55", "нападнаха два кораба на бреговата охрана, докато патрулираха в международни води в южния Персийски залив".

По-специално, американският кораб Wrangell е трябвало да прибегне до маневри, за да избегне сблъсък.

Според изданието екипажите на американските кораби са отправили няколко предупреждения, но отговори от иранската страна не е имало. Инцидентът е продължил около три часа, а американските военни определят действията на иранските моряци като "опасни и непрофесионални".

Подобен инцидент е имало и през април миналата година. Тогава Пентагонът заяви, че кораби на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) опасно маневрират до американски военни кораби в Персийския залив, като "отделят" един от тях.

Командирът на иранските морските сили Алиреза Тангсир обясни инцидента с навлизането на американски кораби в район на военни маневри.