Иранец, излежаващ доживотна присъда за създаване, както твърдят властите, на порнографски уебсайт в Иран, е избягал в Канада, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Саид Малекпур беше обвинен заради програма, която създаде за качване на снимки в мрежата. Иранските власти заявиха, че програмата се използва в порнографски уебсайтове на персийски език.

Той е излежал 11 години от присъдата си и получил право да напусне затвора за три дни на 20 юли, след което не се е върнал, съобщи пред държавната телевизия съдебният говорител Голамхосейн Есмаили.

Малекпур, който има канадско жителство, е успял да се върне в Канада, става ясно от видео, публикувано от сестра му в петък вечерта в "Туитър". "Кошмарът най-сетне приключи", написа Мариам Малекпур в коментар към видеото. Тя благодари на "всички хора, които ни подкрепяха през това време" и на Канада за "нейното лидерство".

"Чувстваме се много облекчени", коментира в телевизионно интервю Паям Акхаван, преподавател по право в университета "Макджил" в Монреал, който е помогнал на Малекпур да избяга.

Малекпур е бил арестуван в Иран през 2008 г., когато е отишъл да види умиращия си баща. Първоначално е осъден на смърт, но през август 2013 г. присъдата му била смекчена на доживотна.