Спасителните операции в провинция Керманшахан приключиха, каза началникът на службата за спешна медицинска помощ Пир-Хосеин Коливанд.

За днес е обявен ден на национален траур в страната.

При земетресението с магнитуд 7,3 в неделя загинаха близо 450 души, а поне 7370 бяха ранени. То порази градове и села в Керманшахан до границата с Ирак. От труса бяха засегнати най-малко 14 провинции в Иран.

Хиляди хора са се настанили в импровизирани лагери, а много други прекараха втора нощ на открито поради страх от нови трусове след регистрирането на около 193 вторични труса.

Епицентърът на земетресението е бил в Ирак, съвсем близо до иранската граница, на около 50 км северно от иранския град Сарпол-е-Захаб, който е пострадал най-тежко. Жертвите там са 280. Според ирански медии жена и пеленаче са извадени живи от отломките на къща в града.В съседния окръг Далаху са унищожени 100 процента от селата, посочват представители на местните власти.

Иранското правителство изпрати 22 000 палатки, 52 000 одеала, 17 тона ориз и 100 000 консерви на населението на бедстващите райони. Раздадени са и 200 000 бутилки с вода.

Макар земетресението да се е почувствало силно в иракската столица Багдад и няколко иракски провинции, загиналите в Ирак са едва 8, а ранените 336.