Иранският флот се сдоби с две нови миниподводници, предназначени за операции в плитки води, подобни на тези в Персийския залив, предаде Асошиейтед прес, като цитира иранската държавна телевизия.

Една от двете нови миниподводници е наречена Гадир-955 и е била построена за 18 месеца. Другата, Гадир-942, е била построена по-рано, но преработката й е отнела 10 месеца.

Подводниците са съоръжени с технология за избягване на сонари и могат да изстрелват ракети изпод водата, както и да изстрелват ракети и да пускат морски мини, съобщи още телевизията.

Иран започна производството на подводници Гадир през 2005 г. и първата от тях беше показана през 2007 г., а до 2012 г. в иранския флот бяха включени пет от тези съдове. Миниатюрните подводници тежат по-малко от 150 метрични тона и се използват за кратки мисии. В тях няма пространство за живот на екипажа, който може да достига до 9 души.

Церемонията, отбелязваща началото на активната служба на подводниците, се състоя в град Бандар Абас, на устието на стратегическия Ормузски проток, през който преминава близо една трета от пренасяния по море петрол. По време на церемонията адмирал Моджтаба Мохамади заяви, че това е 14-ата произведена в Иран подводница, която встъпва на активна служба в редиците на флота.

Техеран не съобщава общия брой на подводниците си, но се смята, че страната разполага с 12 леки подводници и три произведени в Русия. От 1992 г. Иран разработва собствени танкове, бронетранспортьори, ракети и изтребители. Смята се, че съобщението за подводниците цели да подобри военния имидж на Иран на фона на нарастващото военно напрежение със САЩ, отбелязва АП.