Иранският министър на отбраната съобщи днес, че Иран разполага с балистична ракета от ново поколение, предаде местната информационна агенция Тасним. Тя уточни, че става въпрос за ракета с малък обсег "Фатех Мобин".

"Както обещахме на скъпия ни народ, няма да пестим никакви усилия да увеличим потенциала от балистични ракети на страната", заяви генерал Амир Хатами, цитиран от Франс прес и БТА.

Той отбеляза, че новата версия на ракетата "Фатех Мобин" е с прецизно насочване и е произведена изцяло в Иран.

"Бъдете сигурни, че колкото по-силни са натискът и психологическата война срещу нашата велика страна Иран, толкова по-голямо ще е желанието да подобряваме отбранителния си капацитет във всички области", заяви още отбранителният министър.

Балистичната програма на Иран е чувствителен въпрос в отношенията с големите световни сили, особено със САЩ, но Техеран смята, че тя е от ключово значение за отбранителния му капацитет заради нестабилността на района.

Обявяването й стана на фона на това, че днес иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей забрани каквито и да било преки преговори със Съединените щати. Той отхвърли предложението за разговори без предварителни условия, отправено миналия месец от президента на Доналд Тръмп.