Новият коронавирус се е разпространил в почти всички провинции в Иран, заяви днес президентът Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Заболяването е широко разпространено. То засегна почти всички наши провинции и в определен смисъл е глобално заболяване", каза иранският президент в изявление, публикувано на сайта му.

Иранските власти взеха решение временно да освободят 54 000 затворници на фона на разпространението на коронавируса в страната, за да могат те да се грижат по-добре за здравето си, съобщи пред журналисти говорителят на Върховния съд Хосейн Исмаили, цитиран от ТАСС.

По думите му съдебните органи, наред с други клонове на властта, през последните дни са предприели редица мерки за противодействие на коронавируса.

Снимка: АР/БТА

Броят на заразените с новия вирус в Иран е достигнал 2922, а този на починалите - 92, предаде Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването. Само днес са починали още 15 заразени, а броят на регистрираните нови случаи на заразата е 586, заяви говорителят на министерството Киянуш Джаханпур на излъчвана по телевизията пресконференция.

 

Междувременно новинарският сайт "Иран уайър", цитиран от Ройтерс" съобщи по-рано, че първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири е дал положителна проба за новия коронавирус и се е подложил на лечение. Онлайн медията се позова на "информиран източник", но засега няма потвърждение от страна на иранските власти. Няколко ирански официални лица се заразиха с коронавируса. Един високопоставен представител на властите почина в понеделник.

Националният оперативен щаб у нас вчера обяви, че с оглед бързото разпространение на вируса към наблюдаваните страни Китай и Италия, ще бъдат добавени и Иран и Южна Корея. Причината е както големият брой на засегнати от COVID-19  в двете страни, така и фактът, че броят на заразените нараства драстично. Тъй като основни входни точки от Иран в Българя са Малко Търново и Лесово, на съответните гранични контролно-пропускателни пунктове също ще работят медицински пунктове, каза още Кунчев.