Иранският президент Хасан Рохани призова днес мюсюлманите от цял свят да се обединят срещу Съединените щати, вместо тържествено да посрещат "престъпници", намеквайки за Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

В реч на международна конференция за ислямското единство в Техеран, предавана на живо по държавната телевизия, Рохани каза, че "да се подчиняваш на Запада, начело на който е Америка, е измяна" към исляма и "бъдещите поколения в региона". "Имаме избор - или да опъваме червени килими пред престъпници, или твърдо да се противопоставяме на несправедливостта и да останем верни на Пророка, Корана и исляма", заяви Рохани, явно имайки предвид Саудитска Арабия и други страни от Залива, които поддържат тесни връзки с Вашингтон.

Иран и Саудитска Арабия са съперници в региона и подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен, както и различни политически фракции в Ирак и Ливан.

"Готови сме да защитаваме интересите на саудитския народ срещу тероризма, агресията и свръхсилите. . . и няма да искаме за това 450 милиарда долара", каза иранският президент, имайки предвид саудитските договори със САЩ.

В словото си Рохани нарече Израел "раков тумор", създаден от западните сили за прокарване на интересите си в Близкия изток. Иранските лидери често осъждат Израел и предричат смъртта му, но Рохани, който е сравнително по-умерен, рядко използва толкова остър език, отбелязва Асошиейтед прес. Днес обаче той каза, че "една от зловещите последици от Втората световна война е формирането на раков тумор в региона", а после в изказването си нарече Израел "фалшив режим", създаден от западните страни