Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция представи своя нов многофункционален военен кораб, оборудван с ракетна система и от който могат да излизат и се приземяват хеликоптери и дронове, предадоха световните агенции. Плавателният съд с дължина 150 метра  може да транспортира и катери.

Плавателният съд се нарича "Шахид Рудаки" - кръстен е на убит командир от военноморските сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

На церемонията по представянето на плавателния съд командирът на военноморските сили на корпуса, адмирал Али Реза Тангсири каза, че неговите сили искат да стигнат отвъд Персийския залив в дълбоководното патрулиране. Обичайно военноморските сили на корпуса патрулират из водите на Персийския залив, докато военноморските сили на Иран изпълняват мисии в Оманския залив и отвъд него.

Представянето на новия плавателен съд става в момент на напрежение между Иран и САЩ.

На събитието командирът на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, дивизионен генерал Хосейн Салами, заяви, че онези, които са разубедили американския президент Доналд Тръмп да изпълни плана си за военен удар по Иран, са съзрели риска, че това би се изродило в един по-голям конфликт.

Салами припомни, че Персийският залив е стратегически район за световната икономика и че Иран играе привилегирована и уникална роля там, за да гарантира сигурността на тази водна шир. "Ние обаче не сме ограничени в една специфична географска зона, за да защитаваме нашата сигурност и нашите жизненоважни интереси", предупреди Салами.

"Ако някои искат да застрашат интересите на тази велика нация и страна, те със сигурност няма да се чувстват на сигурно място никъде по света", добави той.

Корабът е оборудван с ракетна система

Снимка: AP/БТА

Това изявление дойде след публикация в понеделник във в. "Ню Йорк таймс", в която се казваше, че Тръмп се допитвал неотдавна до високопоставени американски представители относно възможността "за действие" срещу ядрени инсталации в Иран.