Заместник-командващият иранския елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция предупреди днес американските и израелските лидери да очакват унищожителен отговор от Иран, обвинявайки ги в замесеност в атентата на военен парад в иранския град Ахваз в събота, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Виждали сте нашето отмъщение преди. Ще видите, че отговорът ни ще бъде сразяващ и унищожителен, и ще съжалявате за това, което направихте", заяви генерал Хосейн Салами в реч преди погребението на жертвите в Ахваз, предавана наживо от държавната телевизия.

Иранският министър на разузнаването Махмуд Алави съобщи, че широка мрежа от заподозрени във връзка с атаката вече са арестувани, предаде иранската информационна агенция Мизан.

Иранските власти обявиха за днес ден на национален траур. Учреждения, банки, училища и университетите в западната провинция Хузестан, чиято столица е Ахваз, ще останат затворени.

Хиляди хора се стекоха тази сутрин в Ахваз за погребението на част от загиналите. Според най-новите данни, огласени от местните власти, при нападението са убити 24-ма и ранени 60 души. Сред жертвите има както военни, така и цивилни, посочва Франс прес. Иранската телевизия съобщи, че днешната траурна церемония е за 12 от убитите. Асошиейтед прес отбелязва, че 12 от загиналите са от Ахваз, а останалите - от други части на Хузестан. Според Ройтерс 12 от жертвите са от корпуса на Гвардейците на Революцията.

Иран обвини за атентата едновременно арабска сепаратистка групировка, Саудитска Арабия, други арабски страни в Персийския залив, САЩ и Израел. Отговорност за акта пое и групировката "Ислямска държава", припомня АФП.