Иранската правозащитна адвокатка Насрин Сотудех е била осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик, съобщи днес във "Фейсбук" нейният съпруг Реза Хандан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През декември Паям Дерафшан, адвокат на арестуваната през юни Сотудех, съобщи за агенция ИРНА, че тя е обвинена в разпространяването на противодържавна информация, обида срещу Върховния водач и шпионаж.

Новината за присъдата срещу Насрин Сотудех идва дни след като твърдолинейният духовник Ебрахим Раиси оглави съдебната система в Иран.

През миналата година Насрин Сотудех е била адвокат на голям брой жени, появили се публично без хиджаб в знак на протест срещу задължителния за жените начин на обличане според шериата. Тя е представлявала и активисти на иранската опозиция, съобщи базираният в Ню Йорк Център за защита на човешките права в Иран. Понастоящем Сотудех се намира в затвора Евин в Техеран.

Междувременно влюбени бяха арестувани заради предложение за женитба в мол в град Арак, в иранската провинция Маркази. Според полицията това представлява незачитане на ислямските устои и неспазване на почтеност на обществено място. Младоженците са пуснати под гаранция, а видео със събитието се разпространява масово в интернет.