В реч, предадена по иранската телевизия, Ахмадинеджад каза, че срещата може да се осъществи, докато той е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание в края на септември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Нека застанем очи в очи в ООН и пред световните медии и да видим чии аргументи ще се окажат по-приемливи за общественото мнение", заяви Ахмадинеджад на конференция на ирански имигранти в Техеран. В речта си той осмя санкциите и вероятността за военен удар  срещу ядрените съоръжения на Иран, която САЩ и Израел не изключват.

"Кой мислите, че ще ни нападне? Израелският режим ли? Ние въобще не го включваме в сметките си, да не говорим за нападение оттам", каза Ахмадинеджад. "Казват, че ще наложат санкции. Добре, направете го. Колко резолюции сте издали досега? Четири? Направете ги 4000", каза той, предизвиквайки бурни аплодисменти от аудиторията.

На фона на антиамериканските изявления, включително, че американската политика се базира на колониализма и "закона на джунглата", иранският президент каза, че е готов за преговори, основаващи се на справедливост и респект. Винаги сме искали разговори, иранците никога, никога не са искали война, добави Ахмадинеджад.

Иранският президент е отправял и преди подобни покани за дебати, но Обама и предшественикът му Джордж Буш не ги приеха. Техеран и Вашингтон не поддържат дипломатически отношения след Ислямската революция през 1979 г., когато радикални студенти окупираха американските посолство в Техеран и държаха 444 дни дипломатите му като заложници.