Агенцията отбелязва, че по време на предизборната си кампания през 2016 г. американският президент е омаловажил бизнес връзките си с Русия, а след встъпването си в длъжност е бил още по-категоричен и е заявил, че не е сключвал никакви сделки в Русия.

Но в САЩ представители на руския елит са инвестирали в сгради на Тръмп, е установила Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-малко 63 лица с руски паспорти или адреси в Русия са купили собственост за най-малко 98,4 милиона долара в седем луксозни кули с марката Тръмп в Южна Флорида.

Агенцията се позовава на публично достъпни и корпоративни документи и на интервюта.

Ройтерс посочва, че собствеността, за която става дума, е била на свободна продажба и придобиването й от бизнесмени от Русия не нарушава законите.

Сред купувачите има бизнесмени с политически връзки - бивш директор на базирана в Москва държавна строителна фирма, която работи по обекти на военните и разузнаването, основател на инвестиционна банка в Санкт Петербург и съосновател на конгломерат с интереси в банковото дело, недвижимата собственост и електрониката.

Изглежда, че никой от купувачите не е от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин.

Белият дом е препратил всички въпроси на агенцията по тази тема към компанията на Тръмп, а нейният главен юрисконсулт е заявил, че историята е раздута и създадена за медийни цели.