"Ако предложеното изгаряне на Корана от пастор в САЩ продължи по план, има голяма вероятност да последват нападения срещу невинни хора", се казва в съобщение на Интерпол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Евангелисткият пастор Тери Джоунс с около 50 миряни в паството си в Гейнсвил обяви събота, 11 септември, за "Международен ден по изгаряне на Корана".

Интерпол реагира отчасти по молба на Пакистан. Вътрешният министър на страната Рехман Малик помолил агенцията да предупреди националните полицейски сили за увеличена терористична заплаха, ако изгарянето на Корана се осъществи.

Същевременно генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл каза, че не е ясно под каква форма могат да са нападенията, но предупреди, че изгарянето на Корана ще има трагични последици.

Техеран на свой ред заяви, че Израел стои зад плана на пастора да гори екземпляри от Корана, предаде ДПА, като се позова на иранската агенция ИРНА.
"Софтуерът на този план е изработен от ционистите след техните поражения срещу мюсюлманите и ислямския свят", заяви външният министър на Иран Манушер Мотаки на среща с чуждестранни дипломати в Техеран в четвъртък. Той обвини и бившия американски президент Джордж Буш, че с религиозната си реторика след атаките от 11 септември е разпалил в САЩ омраза към исляма.

В същото време настоящият президент Барак Обама осъди плановете да се гори Корана и предупреди, че това би засилило позициите на Ал Кайда. 

Нарастват и страховете на жителите в щата Флорида, предаде Асошиейтед прес. Губернаторът Чарли Крайст каза, че внимателно ще следи какво се случва вдругиден в Центъра Дав Аутрийч в Гейнсвил, за да гарантира сигурността на хората. Американски посолства в света ще правят същото, след като им бе наредено от Държавния департамент да направят оценка на мерките за сигурност.

Въпреки нарастващият натиск да отмени изгарянето евангелисткият пастор Тери Джоунс каза на пресконференция, че е получил голяма подкрепа и ще изпълни плана си. 58-годишният Джоунс, заобиколен от въоръжена охрана, каза, че е получил над 100 смъртни заплахи, откакто обяви намерението си през юли. Според него Коранът е въплъщение на злото, защото представя нещо различно от библейската истина и провокира радикално, насилствено поведение сред мюсюлманите.

Горенето на Корана в събота, както и 9-тата годишнина от терористичните актове в САЩ, ще съвпадне с края на свещения месец за последователите на Мохамед - Рамадан, което прави ситуацията още по-взривоопасна.
Междувременно резервациите за полети  на 11 септември намаляха заради ужаса от датата, съобщиха агенциите.