Откраднатите стоки се отличават с необичайно ниските си цени. Неразопаковани лаптопи могат да бъдат купени за 280 лири - около 50 % от нормалната им цена на дребно, предаде БНР.

На половин цена се предлагат също плазмени телевизори, различни смартфони и други изделия. Интернет потребители помагат на органите на реда за разкриването на престъпници, като съобщават за подозрителни търгове.

Междувременно стана ясно, че британската полиция и специалните служби са арестували досега 20 души, които чрез смартфони или социалните мрежи по интернет са организирали разразилите се миналата седмица размирици в много населени места във Великобритания, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Би Би Си. Очаква се през следващите дни да бъдат извършени още арести на евентуални подбудители към размирици.

Сега експертите отбелязват, че Великобритания е станала първата западна страна, изпитала на гърба си силата на новите технологии за организирането на социални кризи и тяхното направляване, посочва руската информационна агенция.

Повод за погромите във Великобритания бе гибелта на Марк Дъган, който на 4 август бе застрелян от полицаи в лондонския квартал Тотнъм по подозрение в притежание на оръжие. На следващия ден в социалните мрежи, включително и във "Фейсбук", се появиха призиви за отмъщение. След два дни, на 6 август, в Тотнъм започнаха вълнения, които бързо прераснаха в масови безредици, разпространили се в много други градове. Забележителен е и фактът, че посредством "Туитър" и "Фейсбук" са координирали своята дейност не само участниците в погромите на магазини и сгради, но и жителите на Лондон, които са създали мрежа от нощни дежурства, за да защитят домовете си от мародери и да почистват улиците.

Органите на реда със закъснение са получили достъп до кодираните съобщения, разменяни между участниците в погромите чрез смартофони "Блекбъри". Както пише днес "Сънди таймс", властите са осъществявали постоянно наблюдение на социалните мрежи и телефонните съобщения. За целта са били привлечени специалисти от разузнаването, включително по радиоелектронно разузнаване.

Сега правителствените служби във Великобритания разработват система от мерки, които в случай на нови подобни събития да не позволят на участниците в погроми да канализират действията си чрез съвременните технологии. Обсъждат се варианти като изключването на цели региони от мобилна телефонна връзка, блокиране на уебсайтове и публикуване на дезинформация в социалните мрежи, съобщава ИТАР-ТАСС.