Така вниманието в САЩ тези дни бе приковано към почерненото тексаско семейство, към лъчезарното момче, открито обесено до гардероба във фамилния дом в Сан Антонио.

И не веднага стана ясно, че случаят е втори в рамките на няколко дни.

Смята се, че 16-годишно неидентифицирано момиче в Атланта неотдавна е отнело живота си, участвайки в предизвикателството, писа „Вашингтон пост“. „Ако е така - добави всекидневникът – това са първите два в Съединените щати смъртни случая, свързани с Интернет манията.“

Както стана известно, девойчето е от български произход, а близките му също твърде късно са разбрали в какъв кошмар се е забъркало то „виртуално“.

Не е лесно обаче да се открои безспорна причинна връзка между мрежата и трагедиите, а още по-малко да се посочат конкретни виновници. Дори „Вашингтон пост“ пише с нотка на съмнение:

„Ако целта (на играта) е да има тревога, тя е постигната. Дали е градска легенда, или реалност, няма съмнение, че родители, органи на реда и закона, училищни са загрижени от това, което изглежда едно от най-мрачните явления в мрежата“.

Смърт „на живо“

„Синият кит“ и други подобни игри се състоят в изпълнение на все по-трудни, отблъскващи и опасни задачи, възлагани от ментор или друг „господар“.

С извършените подвизи участниците се хвалят помежду си и взаимно се надъхват, подобно на онези деца, които разменят селфита, щракнати с риск за живота. (Жертви и пострадали от това развлечение има и у нас.)

Родителите на Айзеа Гонсалес казват, че той е бил определено пристрастен към „Синия кит“ и пращал на своите приятели снимки на изпълнените задачи.

Това направил и в последните мигове от краткия си живот.

Близо до неговото тяло близките му забелязали телефон, прикрепен върху обувка; с него тийнейджърът излъчил към социалните медии своето финално „предизвикателство“.

Руска игра?

Смята се, че този вид игри са тръгнали от Русия, където и жертвите, за които се знае, са най-много. Произходът им не е доказан, но във всеки случай руските власти са разтревожени не на шега, след като дори Кремъл се опита да вземе мерки.

Сътрудничка на президента Путин гневно бе реагирала против играта „Бягай или умри“, в която целта е детето да притича възможно по-близо пред движещ се автомобил...

Тази пролет Държавната дума прие на първо четене законопроект, налагащ наказателна отговорност за организаторите на т.нар. „смъртни групи“ в интернет, които подтикват непълнолетни към самоубийства.

Инициатор бе Ирина Яровая, зам.-председател на парламента, а цитирана от ТАСС друга депутатка, съавтор на проекта, подчерта:

„Броят самоубийства на непълнолетни в Руската федерация расте... И тук все по-голяма роля играят интернет ресурсите, социалните мрежи. Технологиите за довеждане да самоубийства, особено на млади с неукрепнала психика, се променят...“

А тъй като интернет не познава граници, се оказа, че русначета са уязвими и в чужбина.

В началото на май т.г. родителите на 15-годишно девойче в Марбеля, Испания, се бяха вгледали в необясними порезни рани по ръцете му – белег от „предизвикателство“.

Започналото следствие установи, че не по-малко от 6 руски тийнейджъри в андалуския град са въвлечени в „Син кит“.

В Латинска Америка

В Аржентина в края на миналия месец опозицията внесе законопроект, предвиждащ по-строги наказания за онези, които подтикват към самоубийства чрез „Син кит“.

Месец по-рано в латиноамериканската страна бе съобщено за първия юноша, починал след изпълнение на „предизвикателство“. Той не умря веднага, закаран бе в болница, но лекарите се оказаха безсилни да го спасят.

Също в Аржентина имаше и заподозрян „вербовчик“ за играта. Той се оказа учител по музика, а го разкри момче, отказало да се поддаде на „китови“ забавления.

Тази пролет няколко самоубийства, провокирани от „кита“, бяха разследвани и от полицията в Бразилия.

И пак през пролетта за проникване на „Син кит“ в местните социални мрежи алармираха властите в Мексико.

Полицията в страната официално предупреди родителите за опасността, призова ги да наблюдават внимателни интернет заниманията на децата си и дори откри специален горещ телефон за сигнали.