Това са милиони документи, изнесени от панамската адвокатска кантора Мосак Фонсека и разкриващи повсеместното използване на компании в офшорни зони с цел избягване на данъчно облагане, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

База данни, съдържащи имената на 200 000 компании и на частни лица, беше отворена за достъп за всеки, който влезе в сайта. Базата данни е въз основа на част от 11,5-те милиона документи, изнесени от панамската кантора.

Международният консорциум има специален раздел в сайта си, посветен на Панамските книжа, който е на адрес https://panamapapers.icij.org/. Базата данни е в лявата страна на раздела.

Предлага се търсене по страни и търсене по юрисдикции. В търсенето по страни в полето за търсене може да се въведат имена на хора, компании, адреси на компании или страни, за които човек иска да получи информация за техни връзки с офшорни компании.

В търсенето по юрисдикция човек може да въведе в полето за търсене име на офшорна компания или тръст.

Това е само малка част от изтеклата документация на панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, която опосредства за клиентите си финансови операции в страни от типа "данъчен рай".

Вече оповестена информация от документите показа как многобройни членове на световния политически и обществен елит държат парите си в офшорни компании и така избягват облагане в собствените им държави.

До момента наличната информация в „Панамските книжа” излизаше в рамките на журналистически разследвания членуващите в консорциума медии.

От организацията обещаха да направят архива публично достъпен, като сегашната база данни вероятно ще се допълва постепенно с информацията в 3,5-те милиона документа на „Мосак Фонсека”.

Някои страни, сред които Франция, Германия, Испания, Великобритания, САЩ и други поискаха достъп до разкритията и започнаха разследвания за данъчни измами на техни граждани.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Какво да направим с офшорките

АНКЕТА: Имате ли познати с офшорна фирма?