Китайското правителство категорично отрича, че военни специалисти по информатика и комуникации са замесени в хакерски атаки срещу интернет сайтове в чужбина, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Но на записа, който е част от 20-минутен филм, озаглавен "Бурята в интернет вече се развихри" се вижда монитор на компютър, върху който курсорът спира върху надпис "нападение с цел прекъсване на достъп". След това се появява диалогов прозорец, в който трябва да бъде избран обектът на атака. На екрана се отваря нов прозорец, в който операторът въвежда адреса на забранената в Китай секта "Фалун гон", след което курсорът спира върху бутон с надпис "Атака".
В горния край на страницата е изписано "Академия по електроника на Китайската народноосвободителна армия".

Ройтерс посочва, че не е ясно дали показаните операции върху монитора не са елементи от бутафорна програма. Не известно и кога е бил направен записът. Според агенцията той бил излъчен по военния телевизионен канал през юли, след което се появил и в интернет.
Прекъсването на достъп до даден интернет сайт се свежда до изпращането на огромен брой съобщения или заявки за услуги, което в даден момент блокира работата на сървъра заради невъзможност да бъде обработена постъпващата информация и заявки.

До вчера видеорепортажът бил достъпен и в интернет. Китайският интернет сайт China SignPost публикува коментар, в който се твърди, че видеорепортажът е "визуално доказателство", което подкопава достоверността на китайските твърдения, че Пекин не е замесен в хакерски атаки. От днес видеорепортажът вече е изтеглен от интернет.

Пентагонът изтъква в годишния си доклад, посветен на Китай и разпространен вчера, че "хакерските атаки, идващи от Китай, един ден ще могат да бъдат използвани открито като оръжие вместо само като средство за получаване на информация". "Достъпът до технологии и уменията, необходими за катива атаки, са сходни с онова, което е необходимо за хакерски нападения срещу компютъэрни мрежи. Разработването на средства за водене на кибернетична война напълно в духа на материалите, изготвяни от Китайската народноосвободителна армия за вътрешно ползване", изтъква Пентагонът.