"Интелигентен и срамежлив тийнейджър, смазан от отговорност": така младата екоактивистка Грета Тунберг се описа във видеовръзка по време на представянето на кинофестивала във Венеция на документален филм, който проследява климатичната й битка от първия ден, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Филмът "Аз съм Грета" беше представен извън конкурсната програма. Документалната лента проследява епопеята на младата шведка - от първия ден на стачката й пред парламента на Стокхолм през 2018 г. до успеха й в мобилизацията на милиони младежи по света и срещите с държавни ръководители, за да ги призове да се ангажират със съдбата на планетата.

В документалния филм се редуват кадри от демонстрации и срещи - от папа Франциск до френския президент Еманюел Макрон, лични сцени от живота на почти обикновена тийнейджърка - от стаята й или от приготвянето на торта заедно с майка си, и безброй нощни пътувания с влак през Европа заедно с баща си.

Филмът е дело на младия шведски документалист Нейтън Гросман, който почти случайно снима първия ден от климатичния поход на Грета, след което в продължение на година я следва "като сянка".

"Човек разбира, че тя прави всичко това не за да стане известна или за да има успех в социалните мрежи, а защото наистина е взела присърце климатичната криза", казва Гросман.