Освен че придобиват постоянно нови ракети, самолети и танкове, въоръжените сили на Русия изграждат и специални формирования за водене на информационна война, обяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че изявлението, направено пред долната камара на руския парламент, което идва на фона на твърденията на западни страни за руски хакерски атаки, е първото признание, че Русия разполага с такива сили.

Обявявайки наличието на спецчасти за информационна война, генерал Шойгу отбеляза, че "пропагандата трябва да бъде умна, интелигентна и ефективна". Той не уточни каква ще бъде мисията на новите бойни подразделения.

О. з. генерал Владимир Шаманов, който оглавява комисията по отбрана в Държавната дума, също бе пестелив в описанието. Той каза пред агенция "Интерфакс", че частите за водене на информационна война трябва "да защищават интересите на националната отбрана и да участват в информационна война", както и да предотвратяват вражески кибератаки.

Виктор Озеров, председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, каза също пред "Интерфакс", че информационните войски ще бранят информационните системи на Русия от атаки на врага, но няма да извършват кибернападения в чужбина.

Според о. з. генерал Леонид Ивашов, бивш началник на международния отдел в руското министерство на отбраната, страната трябва да разчита на силите за информационна война, за да отвръща на ударите на западната пропаганда.

"Ние трябва да спрем да се извиняваме и да принудим Запада де премине в отбрана, като извършваме операции за изобличаваме на неговите лъжи", каза той пред РИА "Новости", цитирана от АП.

ТАСС отбелязва, че под "информационни операции" (ИО) военните разбират използване и управление на информационни и комуникационни технологии за постигане на превъзходство над противника.

Според доктрината на САЩ ИО имат пет компонента: радиоелектронна борба; дезинформиране на противника с различни методи; "психологическа война" чрез пропаганда и контрапропаганда, включително в интернет и социалните мрежи; гарантиране на кибернетичната сигурност, защита на инфраструктурата и секретните данни; кибератаки срещу противника.

Според ТАСС координацията на ИО на американските въоръжени сили се извършва от Съвместния военен център за информационни операции (Joint Information Operations Warfare Center, JIOWC), базиран в Сан Антонио, щата Тексас.

Освен Русия и САЩ, военни подразделения за водене на информационна война има в Италия и Китай, а такива се създават и във Франция, отбелязва агенцията.