Китайски войник е бил заловен от Индия от индийската страна на спорната граница в региона Ладах, съобщи днес говорител на индийската армия, цитиран от ДПА.

Войникът пресякъл линията на действителен контрол в района южно от езерото Пангун Цо в ранните сутрешни часове вчера и е задържан от индийските войски, разположени там, каза говорителят Аман Ананд.

От месец май насам Индия и Китай са в безизходен конфликт по протежение на линията на действителен контрол - неформална граница в планинския регион Ладах.

През юни 20 индийски войници бяха убити при най-сериозното противопоставяне между двете съседни страни през последните 45 години.

Китай и Индия преговарят за намаляване на напрежението и изтегляне на войските, но засега няма решение.

От двете страни на границата на планинския терен с надморска височина от 4 500-5000 метра е в ход мащабна мобилизация на войски.

Говорителят Ананд каза, че с китайския войник се отнасят по установените процедури и в момента се изясняват обстоятелствата, при които той е пресякъл линията на контрол.

При подобен инцидент през октомври Индия залови заблудил се китайски войник, преминал по погрешка линията на контрол. Той беше предаден на китайската армия два дни след това.

През ноември двете страни, които имат ядрени оръжия, започнаха да подготвят план за изтегляне на войските и установяване на зони, в които няма да се патрулира.

Китай призова индийските власти веднага да му предадат изчезналия в петък войник и съвместно да поддържат мира и спокойствието в граничния район, предаде Ройтерс.