Индийска ракета за сваляне на сателити ASAT бе показана днес за пръв път заедно с други нови оръжия на днешния военен парад в Делхи по случай националния празник на страната - Деня на републиката, предаде БТА.

Вижте още снимки тук >>>

Първият успешен тест на противоспътниково оръжие бе извършен от Индия миналия март, когато военните свалиха сателит в ниска орбита с ракета, изстреляна от полигон на острова Абдул Калам в Бенгалския залив.

Премиерът Нарендра Моди за пръв път откри пред Националния военен мемориал официално тържествата, като почете паметта на воините, загинали в битки за страната след получаването на независимост през 1947 г. Издигнато бе националното знаме "тиранга", даден бе артилерийски салют.

Снимка: БТА/АР

По централния столичен булевард "Раджпат" мина кавалерия, после танкове и бронирани коли, зенитно-ракетни комплекси, самоходна артилерия и друга модерна бойна техника. Маршируваха военнослужещи от различни части с традиционни парадни униформи и армейски оркестри. Военната част от тържествата приключи с шествие на кавалеристи от пустинния щат Раджастан, яхнали камили.

Над събралите се прелетяха хеликоптери "Чинук" и "Апачи" американско производство, включени неотдавна в състава на индийската бойна авиация, индийски вертолети "Дхрув" и Ми-17 руско производство, транспортни самолети Си-130 и Си-17, изтребители МиГ-29 и "Ягуар". Висш пилотаж бе демонстриран с руски изтребители Су-30МКИ, произведени по лиценз в Индия.

По булеварда минаха и 22 платформи, теглени от камиони, на които бяха представени различни щати и територии в състава на индийската държава, а също така министерства и ведомства. Художествени ансамбли изпълниха народни танци.

Снимка: БТА/АР

Отбелязването на националния празник не спря обаче протестите срещу приетия неотдавна закон за гражданството, предизвикал недоволството на мюсюлманите, смятащи го за дискриминационен спрямо тяхната общност.

В североизточния щат Асам бе съобщено за пет избухнали гранати. Полицията каза, че няма пострадали, предполага се, че взривовете са дело на въоръжени групировки.

През изминалата нощ и днес в много индийски градове бяха организирани протестни акции под наслов "Спаси конституцията", на които бяха четени откъси от основния индийски закон. Критици на закона за гражданството твърдят, че той е приет в нарушение на индийската конституция, гарантираща равни права на всички вероизповедания.