Младите хора нямат имунитет от безразсъдната политика на британското правителство във връзка с ковид, пише в редакционен материал в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Една от причините за големия успех на британската ваксинационна кампания е, че мнозинството от британците бяха убедени, че е безопасно да се ваксинираш. В рамките на ускорените изследователски дейности и на ваксинационната кампания безопасността се превърна в основно съображение, което всеки взимаше предвид, включително министрите и здравните служители.

В редките случаи на усложнения бе прието да се действа изключително предпазливо. На по-младите хора бе предоставен избор да се имунизират с ваксина, различна от тази на "АстраЗенека", която въпреки това е доста ефективна. Експертите говорят открито и прозрачно за случващото се. Разпространителите на безумните конспиративни теории губят споровете.

Няма обстоятелства, при които да е по-важно да се следва принципът "сигурността на първо място", от тези, в които става дума за деца. Това е особено вярно в условията на ковид, пише британското издание.

Относително малкият брой на ваксинираните деца означава просто, че груповият имунитет във Великобритания все още не е достигнат. Младите неваксинирани хора далеч не разполагат с имунитет и отварянето на нощните клубове и баровете ще доведе само до увеличаването на броя на заразените сред тях.

Предвид относителната слабост на груповия имунитет и увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус разхлабването на базисни мерки за опазване на общественото здраве изглежда не просто ирационално, а направо безразсъдно, заключава "Индипендънт".