Издирването на нови жертви приключи. "Броят на жертвите достигна 115, а спасителната операция приключи", заяви заместник-началникът от индийската полиция Дилип Аря.

33 от жертвите са деца под 14-годишна възраст, а 12 от 100-те ранени при инцидента са в болница, но състоянието им е стабилно.

По думите на Дилип Аря край храма Ратангарх в централния щат Мадхия-Прадеш вчера се били събрали близо 150 000 поклонници. Докато се стичали към храма по дълъг бетонен мост над река Синд, поклонниците изпаднали в паника, след като се счупила част от парапетите на съоръжението, което предизвикало блъсканицата. На съоръжението, което е дълго 500 метра, имало 25 000 души, когато избухнала паниката.

Много от жертвите били стъпкани от тълпата, а други се удавили, след като паднали или скочили в бързите води на река Синд, които се били увеличили заради поройни дъждове. 

Полицейският представител опроверга съобщения на оцелели, че за блъсканицата са виновни органите на реда.

Подобни инциденти са често явление около обекти с религиозно значение в Индия. При подобен инцидент на същия мост през 2006 г. загинаха 50 поклонници, след като скочиха в реката, за да не бъдат стъпкани, припомня Ройтерс.

1,5 милиона мюсюлмани в Мека

Близо милион и половина мюсюлмани се събраха на хълма Арафат за годишното поклонение хадж в Мека, което протича без инциденти, предаде Франс прес. Облечените в бяло поклонници са изминали с автобус, влак или пеша шестте километра, които разделят хълма Арафат от долината Мина, където поклонението започна вчера с ден на молитви.

Хеликоптери прелитат над района, а хиляди войници помагат за организирането на движението по препълнените с поклонници пътища.

За тазгодишния хадж в Мека от чужбина са пристигнали 1,38 милион поклонници, а още 117 000 вярващи от Саудитска Арабия са получили разрешение да участват. 

Рияд намали с 20% броя на поклонници от други страни и с 50% идващите от Саудитска Арабия заради риска от зараза с новия коронавирус и поради дейностите по разширяване на светите места.

На хълма Арафат, който е символ на очакването на деня на Страшния съд, поклонниците прекарват деня в молитви и молят Аллах за прошка.