От Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм коментираха, че постиженията на Едуардс са направили възможно лечението на безплодието, което засяга голяма част от човечеството, включително над 10 на сто от всички двойки по света.
Британският физиолог проф. Робърт Едуардс е на 85 години, предаде БТА.

Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от кралския институт в Стокхолм и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала.

Нобеловата награда, която се присъжда от 1901 г., тази година е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,5 милиона долара.
Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина или физиология, са Иван П. Павлов (Русия) /1904/, Роберт Кох (Германия) /1905/, Александър Флеминг (Великобритания) /1945/, Джордж Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ) и Джошуа Ледърбърг (САЩ) /1958/.

Миналата година Нобеловата награда за медицина или физиология беше присъдена на американците Елизабет Х. Блекбърн, Каръл В. Грайдър и Джек Шостак за откритието как хромозомите са защитени от теломери и ензима теломераза. Откритието има приложение в лечението на рака и изясняване на процесите на стареенето. Учените са решили основен проблем в биологията - как хромозомите могат да се копират напълно при клетъчното деление и как се защитават от израждане.

Наградите за постижения в науката, литературата и мира са раздадени за първи път през 1901 г. в съответствие с волята на изобретателя на динамита и бизнесмен Алфред Нобел.

Ватикана разкритикува решението да се присъди Нобеловата награда за медицина на Едуардс, предаде АНСА, цитирана от "Фокус". „Намирам избора му за напълни неприемлив”, каза директорът на Папската академия за живот Игнасио Караско де Паула, изразявайки мнението на Ватикана.