Има ли български жертви на серийния убиец в Кипър? Този въпрос вълнува както много хора в България, така и нашенци в Кипър. Посланикът ни в Кипър Любомир Тодоров коментира пред Нова тв, че към момента няма информация дали изчезналите българки са намерени. "Напоследък беше публикуван списък на изчезналите, по който работят кипърските власти. В него се съдържат около 30 или 32 имена от различни националности, сред които и на 3 българки. За тях трябва да се знае, че са изчезнали не наскоро, а през годините от 1999 година насам", обясни Тодоров.

Той допълни, че в момента в посолството няма нито официална, нито неофициална информация за изчезнала 16-годишна българка, вследствие на контакт с масовия убиец.

Дипломатът добави, че не са осъществявали връзка с майката на 35-годишния Никос Метаксас, която е от Стара Загора.

"В момента, в който е задържан, той е бил действащ офицер, с чин на капитан. Кипърската общественост е шокирана и потресена от този тежък криминален случай, защото това се случва за първи път в историята на страната", заключи Тодоров.

Иначе ставаме свидетели на политически трусове в Кипър заради серийния убиец от български произход. Министърът на правосъдието Йонас Николау подаде оставка под натиска на силно обществено недоволство, че полицията не е разкрила повече от 3 години мистериозните изчезвания на жени.

Четири жени бяха открити мъртви през последните три седмици. А полицията продължава да издирва още жертви на серийния убиец. Сред изчезналите са три българки, както и две момиченца на възраст 6 и 8 години. В изкуствено езеро близо до мина беше намерено тялото на още една жена - затворено в куфар.

Арестуван е 35-годишният военен Никос Метаксас. Той е с български произход. Майка му е от Стара Загора, баща му - кипърец. Пред полицията признал за седем убийства. Намирал жените в онлайн сайт за запознанства, а след това ги удушавал, установи аутопсията.

"Всички преминахме през трудни дни заради тази безпрецедентна история. Човешко е. В личен и семеен план се измъчвах много - не заради това, дали ще подам оставка, а заради това, че невинните жертви и семействата им са тези, които плащат тежката цена за това престъпление", заяви вече бившият правосъден министър Николау.

Пропуските в разследването вероятно ще вземат главата и на шефа на полицията в Никозия, пишат кипърските медии. Причината - близки на една от жертвите разказаха, че когато съобщили за изчезването й, полицията им казала, че вероятно е отишла в Северен Кипър, който е под контрола на Турция.