Десетки хиляди скандираха "убийте бурите, убийте белия фермер" на партиен митинг в Южна Африка. Това накара милиардерът Илон Мъск, който родом е от страната, да вземе позиция.

"Те открито настояват за геноцид над белите хора в Южна Африка. Сирил Рамафоса, защо не казвате нищо?", коментира кадрите шефът на SpaceX и Tesla. Сирил Рамафоса е настоящият президент на РЮА.

Борците за икономическа свобода са крайно-лява партия, която към момента е третата по големина в парламента на Южна Африка. До следващите избори в страната остава година, а според прогнозите интересът към радикалите е паднал с няколко процента. Може би това е причината лидерът на партията Джулиус Малема да организира мащабен митинг, посетен от над 100 000 човека.

"Стреляйте, за да убивате. Убийте бурите. Убийте белия фермер", скандира Малема от трибуната на стадиона.

Тези думи са част от песен, популярна сред потиснатото черно население по време на апартейда в Южна Африка. Именно оттогава датира и расовата омраза в страната. Мерки против новите й проявления обаче не се вземат.

Съдът за равенство в Йоханесбург постанови миналата година, че песента "Убий белия" не е реч на омразата и не подбужда към престъпления.

Съдия Едуин Молахлели, който председателстваше делото, обясни в решението си защо е отсъдил в полза на Борците за икономическа свобода, които постоянно използват куплета.

"Няма ясни доказателства как песните и политическите песнопения имат връзка с нападенията срещу ферми и убийствата на фермери", коментира съдията.

Данните на южноафриканското правителство показват между 58 и 74 убийства на фермери годишно в периода 2015-2017 г. Цифрите са определени за ниски, защото всяка година в Южна Африка биват убити над 20 000 души.

През последната година дори се наблюдава покачване на броя на насилствените престъпления в страната.

За 2023 година статистиката показва, че на всеки час средно трима жители на РЮА биват убити. През последните месеци на 2022 година всеки ден са били убивани около 83 души. Броя на убитите деца също е стряскащо висок - около 900 годишно, включително на новородени.

Южна Африка е известна и като страна с най-много изнасилвания годишно - около 65 000 случая. Населението на страната е около 58 милиона души, което е сходно с това на Италия, Кения и Танзания. Убийствата в тези страни са значително по-малко от тези в РЮА.