Словашката опозиционна центристка партия "Обикновени хора и независими личности" обяви моментално, че започва война с корупцията. Тя печели убедително на вчерашните парламентарни избори с една четвърт от гласовете, показват окончателните резултати, цитирани от БТА. 

След като доминира на политическата сцена повече от десетилетие, управляваща лява партия "Смер-социалдемокрация" сега остава на второ място с малко над 18 процента от вота.

 Лидерът на "Обикновени хора и независими личности" Игор Матович обеща незабавно да прокара антикорупционни мерки ако бъде избран. Малко след като резултатите станаха ясни, той заяви:

 "Искам да изпратя положителен сигнал към Европа, за да не се срамуват от Словакия повече нашите европейски партньори. Защото Словакия беше корумпирана дупка в Европа, където журналисти биват убивани. Целта ни беше да победим мафията в лицето на партия "Смер".

Игор Матович възнамерява да състави ново правителство от опозиционни на настоящия кабинет партии, с които може да постигне мнозинство от 90 места в 150-местния парламент.

46-годишният Матович заяви пред Ройтерс  миналата седмица, че иска да бъде помирителен глас към ЕС в рамките на Вишеградската група.

Бившият собственик на регионални вестници и депутат от 2010 г. се определя като социален консерватор и икономически либерал. В Европейския парламент ОЛАНО принадлежи към Европейската народна партия (ЕНП).

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини призна поражението на своята партия "Смер-социалдемокрация".

"Поздравления за победителя", каза Пелегрини пред журналисти тази нощ, като все пак добави, че "добрият маркетинг" на Матович му е позволил да спечели властта, но "това не е достатъчно, за да управляваш", предаде Франс прес