Властите в американския щат Ню Йорк идентифицираха мъжа, който нападна и рани с мачете петима души, събрали се в дома на равин в Монси, градче северно от мегаполиса Ню Йорк, за да празнуват Ханука. Атаката беше определена от губернатора на щата проява на нетолерантност и признак за "рак, разяждащ американския политически живот", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Задържаният заподозрян в полицейското управление в Рамапо, щата Ню Джърси, на когото ще бъдат повдигнати пет обвинения в опит за убийство, е идентифициран като Графтън Е. Томас, 37-годишен, от Грийнуд Лейк, щата Ню Йорк, съобщи полицейският началник Брад Уайдел.

Нападението в дома на равина в Монси в седмата вечер на Ханука, последва поредица нападения срещу евреи в района. Градчето е недалеч от щатската граница с Ню Джърси и едно от няколкото в долината на Хъдзън, в които има приток на евреи хасиди през последните години. Окръг Рокланд, част от който е Монси, се намира на около 56 км северно от Ню Йорк Сити.

Един от ранените е в критично състояние, съобщи губернатор Андрю Куомо, който днес посети Монси.

Властите не са посочили официално мотив за атаката, но според Куомо това е проява на вътрешен тероризъм и признак за по-дълбоки проблеми - пример за нетолерантност, омраза, рак в американската политика.