И председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов е участвал заедно с политици и монарси от цял свят в траурната церемония в памет на 41-ия президент на Съединените щати Джордж Х. У. Буш, съобщиха от пресцентъра на политическата формация.

"За мен бе чест в знак на признателност към 41-ия президент на САЩ Джордж Х. У. Буш да присъствам на държавната траурна церемония в негова памет", написа самият Цветанов в профила си във Фейсбук.

На 5 декември в Националната катедрала на Вашингтон се състоя държавната траурна церемония, на която присъстваха четирима бивши американски президенти - синът на покойника - Джордж У. Буш, Барак Обама, Бил Клинтън и Джими Картър, както и настоящият държавен глава Доналд Тръмп. Участваха и редица световни лидери като канцлера на Германия Ангела Меркел, президентът на Полша Анджей Дуда, принц Чарлс и кралят на Йордания Абдула Втори.

По време на близо двучасовата церемония бяха припомнени значими моменти от живота на Джордж Х. У. Буш - едва 18-годишен той става военен пилот по време на Втората световна война, по-късно става дипломат, политик и държавник с решаваща роля в световните дела след края на Студената война.

В своята траурна реч синът му и 43-и президент на САЩ го определи като "лидер с интегритет и кураж, действащ с любов в сърцето си към своя народ. Когато историческите книги за Джордж Х. У. Буш бъдат написани, те ще го опишат като велик президент на Съединените щати - дипломат с рядко срещани качества, върховен главнокомандващ с отлични постижения, джентълмен, изпълняващ задълженията си с достойнство и чест", се казва още в съобщението на ГЕРБ.