Въвеждането на поетапно работно време в Истанбул не попречи на струпванията на хората по спирките в сутрешния час пик в мегаполиса, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Властите в Истанбул въведоха в петък стъпаловидно и гъвкаво работно време за работещите, за да попречат на струпването на граждани по спирките и в средствата за обществен транспорт на фона на епидемията от коронавирус. Днес е първият ден от прилагането на мярката, според която различните професионални групи следва да започват и приключват работния си ден в различен времеви интервал по време на най-натоварените часове - между 7 и 9 и между 17 и 20 ч.

Въпреки взетите мерки обаче, в първия работен ден от новата седмица в Истанбул се наблюдаваше струпване на хора на спирките на градския транспорт, отбелязва телевизията.

Час пик сутринта в Истанбул

Снимка: Скрийншот от CNN Turk

Броят на заразените с коронавирус в Турция е нараснал с 1519 души през последните 24 часа и общото число на заразените в страната се е увеличило до 302 807 души. По данни, които турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа публикува в Туитър още 61 смъртни случая са се прибавили за това време, с което са достигнали 7506 души. В сравнение с предишните дни има лек спад в числото на заразените и на починалите. Но е нараснал броят на тежко болните, които към момента са 1456 души. 1116 болни са били излекувани през денонощието. Досега в Турция са били направени 9 269 015 теста.

Анкара

Снимка: АР/БТА

Днес в страната започнаха и първите присъствени учебни занятия в училищата. Но в класните стаи ще учат само първокласниците и тези от предучилищна възраст.

Първи учебен ден за първокласниците в Турция

Снимка: АР/БТА

Учебните часове ще са по пет на брой за деня и ще бъдат с продължителност 30 минути с 10-минутни междучасия. Освен това децата в класа ще бъдат разделяни на две групи, за да се осигури дистанция между тях. Занятията в училище стартират при присъствено обучение веднъж седмично. По-нататък се предвижда учебните часове да се провеждат в училище два пъти седмично.

Всички останали ученици учат онлайн вече трета седмица.

Според просветния министър вероятно по-нататък ще започнат да посещават занятия в училище учениците от 8,9 и 12 клас.

Останалите ученици ще учат онлайн през първото полугодие.

Просветният министър Зия Селчук обяви, че в предстоящите три седмици всички ученици ще бъдат снабдени безплатно с маски. Учениците в Турция са около 18 млн.

Безпокойствата около отварянето на училищата откроява тази сутрин в. "Йени Ася". Изданието цитира уверенията на министерството на образованието, че са взети всички нужни мерки за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, но притеснения продължава да има у всички - "от преподаватели до родители, от работещи до ученици". Някои притеснени родители са решили да оставят децата си вкъщи. Според синдиката на работещите в образованието Тюрк Егитим-Сен мерките, които са взети, са недостатъчни, посочва още "Йени Ася", цитирайки лидера на този синдикат Талип Гейлян.

Анкара

Снимка: АР/БТА