Руският президент Владимир Путин е номиниран за Нобелова награда за мир. Това съобщи авторът на инициативата писателят Сергей Комков.

Процесът след подаване на молбата ми до Нобеловия комитет вече започна! И никой не може да го спре ", се казва в публикацията му във Фейсбук.

Заявлението е подадено на 10 септември.

Според Комков, президентът трябва да бъде награден за предоставяне на хуманитарна помощ на 27 страни по света в борбата срещу коронавирусната инфекция, както и за включване на думата "Бог" в поправката на руската конституция в исторически контекст. В новата руска конституция се съдържа нееднозначна и пространна формулировка за страната, "обединена от хилядолетна история", пазеща "паметта на предците, предали ни идеалите и вярата в Бога". 

"Ще трябва да осигурим такова активно и масово движение на хора по света в подкрепа на нашия президент, така че членовете на Нобеловия комитет да нямат друга възможност освен да присъдят тази награда на нашия президент Владимир Путин", добави писателят.

Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков коментира номинацията на Путин за наградата, като отбеляза, че за Нобелова награда са номинирани напълно различни кандидати.

"Има определени процедури за разглеждане на кандидатите. Ако се вземе решение, чудесно, ако не, тогава нищо страшно ", каза говорителят на Кремъл.

Според политолога Александър Асафов номинацията на Путин за наградата е съвсем справедлива. Той отбеляза, че президентът по-рано призова международната общност да се обедини в борбата срещу коронавируса, но "призивът не беше чут".

"Много важен момент, за който Путин говори на 75-то Общо събрание на ООН, е, че сме готови да помогнем на всички, които се нуждаят, с нашата ваксина Спутник V. Само за тези намерения, действия, дела и предложения Путин е достоен за Нобеловата награда за мир ", казва Асафов.

В същото време, според политолога, такова решение едва ли ще бъде взето от Нобеловия комитет.

На 11 септември шведският депутат Магнус Якобсон номинира американския президент Доналд Тръмп, както и правителствата на Сърбия и Косово, за Нобелова награда за мир "за тяхната съвместна работа за мир и икономическо развитие".

На 9 септември кандидатурата на Тръмп за Нобелова награда за мир беше номинирана и от депутата от Норвежката прогресивна партия Кристиан Тибринг-Геде за усилията му за разрешаване на продължителни световни конфликти.

Обявяването на Нобеловите лауреати ще се състои през месец октомври. По-рано през тази седмица беше съобщено, че церемонията по връчването на Нобеловите награди, която традиционно се организира през декември, тази година заради пандемията ще протече в нов формат. Вместо в Концертната зала на Стокхолм, тя ще бъде проведена онлайн.