Испания обяви 738 смъртни случая от коронавируса за последното денонощие, с което те стават общо 3434 и са повече от тези в Китай, който днес съобщи за 4-ма починали от Covid-19 или общо 3281, предаде АФП.

Страната отбелязва най-резкия скок на смъртните случи от началото на инфекцията, след като през последното денонощие те нараснаха с повече от 27%.

Общо 47 610 испански граждани бяха тествани положително за Covid-19, като през последните 24 часа бяха потвърдени 7 937 нови случая, което постави рекорд за новоинфектираните в цялата страна и представлява ръст с 20% в сравнение с вчерашната актуализация на данните.

Така Испания вече е на второ място в света по смъртност от коронавирус, след като във вторник в Италия бяха потвърдени 6 820 смъртни случая. Италианските власти съобщиха днес за 743 нови смъртни случая от епидемията от коронавирус, скок след два дни спад в цифрите.

Испания е под наложена от правителството карантина, която затвори магазините, изпразни офис сградите и почти опразни улиците на цели градове. Правителството удължи за неопределен срок и забраната за преките полети от Италия.

Макар испанските власти да казват на обществеността, че стоенето вкъщи е най-добрият начин да бъде победена пандемията от коронавируса, някои хора са постоянно навън, защото за тях дом са улиците на Мадрид и Барселона, отбелязва Емилио Моренати от Асошиейтед прес.

В обикновено кипящата от живот Барселона по зловещо празните улици може да видите хора с кашони и одеяла, матраци или палатки. Опустелите тротоари и входове на магазините със спуснати ролетки, където те нощуват по времето на националното извънредно положение, още повече подчертават изолацията на бездомното население на града, наброяващо около 1000 души.

 

Барселона

Снимка: АР/БТА

"Сякаш е имало ядрен взрив и хората са се изпокрили в бункера. Само ние, бездомните, сме оставени отвън", казва 36-годишният Гана, който повече от осем години живее на улицата и се представя само с едно име.

Той се възползва от безпрецедентното замиране на всякаква дейност, за да се настани пред дизайнерски мебелен магазин, затворен вече от доста дни. Там той лежи върху един кашон, завивайки се само с одеяло през нощта.

Барселона

Снимка: АР/БТА

Много от градските дневни центрове за бездомници и за топла храна са затворени или отварят за по-кратко време по време на карантината.

"Мислех, че за 12-те години спане на улицата съм видял всичко, ама не. Тази тишина през целия ден ме плаши . . . повече от самия вирус", казва 32-годишният Рикардо. Заедно с още четирима бездомници от различни националности той се е настанил на земята в широк търговски пасаж на пешеходния булевард Лас Рамблас - една от забележителностите на Барселона. Единственият шум, който се чува, е от мотоциклетите на градската полиция.

Барселона

Снимка: АР/БТА

Властите полагат усилия да приберат от улиците колкото се може повече бездомници, без да ги вкарват в някои пренаселен подслон, където рискът от заразяване с вируса може да бъде още по-голям.

Медици в болница в Мадрид

Големият изложбен център IFEMA в Мадрид е превърнат във временен подслон със 150 легла. В Барселона едно старо училище също временно се използва като подслон за 56 души, а местните власти обещават да разкрият още легла.

Нощуващите на открито в Барселона са съгласни за едно: просията за пари и храна сега е безсмислена, просто защото наоколо няма никой, който да им даде нещо.