Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разкритикува Русия заради големия брой арестувани и прекалената употреба на сила срещу демонстранти и журналисти по време на днешните демонстрации в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Франс прес.

Руската полиция задържа над 4400 души по време на днешните протестни прояви в подкрепа на Навални и блокира центровете на няколко града, сред които бе и столицата Москва.

"Хората трябва да имат възможност да упражняват правото си на протест без страх от репресии. Русия трябва да спазва международните си ангажименти", заяви Борел в Туитър.

Над 4500 души бяха арестувани днес в цяла Русия, съобщава Асошиейтед прес. Арестуваните в Москва са над 1450, включително съпругата на Алексей Навални, Юлия.

България също разкритикува поведението на руските власти.

"Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права", заявява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.