Поради недостиг на персонал Бундесверът обмисля да предостави право на гражданите на държавите от Европейския съюз да постъпват на служба в германската армия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус".

"Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти", заяви говорител на Министерството на отбраната на ФРГ.

Възможността да се даде право на европейските граждани да служат в германската армия вече бе заложена в "Бялата книга на Бундесвера за политиката на сигурност" от 2016 г. Новото сега е, че е допълнена новоразработена стратегия за развитие на човешките ресурси.

"Ако бъде позволено включването на граждани на други страни в замяна на германски паспорт, то рискуваме Бундесверът да се превърне в нещо като армия от наемници", коментира социалдемократът Карл-Хайнц Брунер, подчертавайки, че не може да си представи чужденци в германската армия.

Бундесверът се бори от години с недостиг на персонал, а основната причина за проблема е прекратяването на задължителната военна служба.

"Можем да разработим съвременни модели в рамките на европейското право за свобода на движение", подчерта Флориан Хан, говорител по въпросите за отбраната на фракцията на Християнсоциалния съюз (ХСС).

От популистката "Алтернатива за Германия" бяха категорични: "Управляващите политици съвсем са загубили здравия си разум", коментира фракционният лидер на партията Алис Вайдел.