Първите изпитвания на разработена в Австралия ваксина срещу Covid-19 показват, че тя е безопасна и се очаква към средата на следващата година да е готова за широко ползване, съобщи днес здравният министър Грег Хънт, цитиран от ДПА.

Изходните данни са съвсем ясни, ваксината доказа безопасността си при клиничните изпитвания през първата фаза и предизвика положителна реакция под формата на производство на антитела. Това значи, че върши добра работа, каза Хънт пред репортери в Куинсланд.

Министърът отбеляза, че опитите са показали положителни разултати при възрастните хора, което е особено важно.

Ваксината е разработена от Университета в Куинсланд и биотехнологична компания Си Ес Ел (CSL).

Хънт обясни, че работата напредва бързо, изпреварвайки графика, и има готовност изпитанията от трета фаза да започнат.

Правителството обяви, че всички ваксини срещу коронавируса ще бъдат безплатни за австралийците, но няма да са задължителни.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в момента в процес на клинични изпитания са 47 ваксини, 11 от които в заключителната трета фаза. Най-напреднали са ваксината на BioNTech и Pfizer, но и други фармацевтични концерни -AstraZeneca, Sanofi, Sinovac, Johnson & Johnson - вероятно в най-скоро време също ще представят свои варианти на ваксина срещу коронавирус.

За последното денонощие австралийските медици са регистрирали седем нови случая на коронавирус. В щата Виктория, където през лятото имаше втора вълна на епидемията, от две седмици няма нито един заразен, посочва ТАСС.

О появата на вируса досега в страната са се заразили общо 27 704 души, а 25 290 от тях са оздравели (92 процента от заразените). В болница се намират 23-ма пациенти, но никой от тях не се нуждае от интензивно лечение. Още 82 болни са на амбулаторно лечение. В Австралия са направени над 9,2 милиона теста за коронавирус.

От 25 януари, когато беше установен първият случай, досега в Австралия от причиняваното от коронавируса заболяване са починали 907 души.

Страната с население от около 25 милиона души е със значително по-малко случаи на коронавирус от повечето развити страни. Властите наложиха строги карантинни мерки, съпътствани от добре организирана система за тестване и проследяване на контактите.