На изборите за регионален парламент днес в германската провинция Бавария Християнсоциалният съюз (ХСС) може да загуби абсолютното си мнозинство.

Допитвания показват, че ХСС, който от десетилетия управлява Бавария и на федерално ниво е в коалиция с Християндемократическия съюз /ХДС/ на канцлерката Ангела Меркел, ще получи само 33 процента на регионалните избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това ще е най-слабият резултат на ХСС, която е въплъщение на Бавария и доминира в провинцията от създаването си след Втората световна война.

Има опасност ХСС да загуби абсолютното си мнозинство и това ще е исторически момент, обобщават политически експерти, цитирани от Франс прес.

ХСС е бил на власт без прекъсване от 1958 г., най-често с абсолютно мнозинство. Сега съюзът се състезава със Зелените, които може да спечелят 18 процента, и с големия си кошмар - крайнодясната Алтернатива за Германия. Тя е във възход след пристигането на над 1 милион чужденци във федералната република през 2010-2016 г. и може да получи 16 на сто от гласовете.

В регионалните избори участват също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни избиратели на Бавария - центристи, които от 2008 г. са трета политическа сила в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

Бавария е втора по големина германска провинция по територия и равнище на икономиката си, тя е и регионът с най-ниска безработица.

Всеки кандидат за депутат в регионалния парламент трябва да спазва местните ритуали: да разговаря с избиратели на местния диалект в традиционни шатри на халба бира, с типично баварско облекло.

51-годишният водещ кандидат в листата на ХСС е Маркус Зьодер, който сега е министър-председател на Бавария. Въпреки че е в коалиция с ХДС на Меркел в Берлин, той и политическата му сила от три години не спират да критикуват канцлерката заради мигрантите и я обвиняват в прекалена толерантност.

ХСС привлече за предизборната си кампания и австрийския канцлер Себастиан Курц (на снимката), който вчера взе участие в заключителната проява на баварските консерватори преди изборите днес.

Какво показаха последните проучвания

В четвъртък беше огласено проучване за нагласите на избирателите, според което подкрепата за ХСС - който от десетилетия има пълно мнозинство в Бавария - е спаднала под 33 процента. На второ място са Зелените с 18,5 процента.

Но министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер омаловажи социологическите проучвания с думите, че той е "доста по-уверен" в успеха на партията в сравнение с тях.

По-рано през годината твърдата позиция на лидера на ХСС по въпроса за имиграцията доведе блока ХДС/ХСС на ръба да се разпадне. За това много хора гледат на баварските избори като на референдум за ролята на Зеехофер в националната политика, отбелязва ДПА.

Вчера канцлерът Меркел отказа да коментира дали изборите може да дестабилизират правителството й. Тя заяви единствено, че консервативният блок ХДС/ХСС минава през "трудни времена" и че се надява на добър резултат за ХСС.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" е във възход и според цитираното социологическо проучване тя може да вземе 12,8 процента от гласовете в Бавария.

При нисък резултат партия ХСС може да бъде принудена за пръв път да търси коалиционен партньор. Макар и мнозинството от баварците да предпочитат коалиция ХСС-Зелените, вчера Зьодер отхвърли такъв вариант.

Кой е Християнсоциалният съюз

Основан през 1945 година като Християнконсервативна народна партия, ХСС е смятан за баварската политическа "посестрима" на Християндемократическия съюз (ХДС). Причината: за ХСС могат да гласуват единствено избирателите в Бавария, а консерваторите в останалата част на Германия гласуват за ХДС, отбелязва Дойче веле. Тъй като ХСС е на власт от почти 60 години, политиката на тази партия до голяма степен моделира Свободната държава Бавария. На изборите за Ландтаг (провинциален парламент) тази неделя ХСС ще се бори за запазването на властта.

Какво е Максимилианеум

Баварският Ландтаг в Мюнхен носи името Максимилианеум. Сградата е изградена по поръчка на крал Максимилиан Втори - като дом за академичния елит на Бавария. Днес баварците ще избират за 18-и път нов състав на 180-местния парламент.