Отрова засечена в пет бурканчета с детски храни, но според разследващите под заплаха са всякакви видове храни в цяла Германия и дори цяла Европа, предаде bTV.

Отровата, използвана от неизвестния изнудвач, който зарази детски храни в Германия и поиска 10 млн. евро до събота, за да спре да го прави, е етиленгликол.

Това е вид алкохол, който е много токсичен. Представлява прозрачна течност с леко сладникав вкус, мазна на пипане, без мирис.

Етиленгликолът е основна съставка за производството при някои индустриални химични препарати, като антифриз например, както и при за производството на някои видове пластмаса и целофан.

„Продуктът е токсичен, ако се приема вътрешно. 30 мл са опасни за здравето на възрастен човек и могат да доведат до тежко отравяне, а 100 мл са много проблематични. При децата количествата са по-малки. На отравянето с етиленгликол може да се противодейства с медикаменти”, посочи на специална пресконференция Петра Мок от германското министерство за защита на потребителите.

„Засегнати са компании от цялата страна. За момента продукти с отровата са намерени само в Фридрихсхафен, но не можем да изключим и Австрия и Южна Германия. Всъщност заплахата на отровителя е за хранителни продукти в цяла Германия и дори в цяла Европа”, добави зам.-шефът на полицията в Констанц Уве Щурмер.

Той подчерта, че за момента отровни продукти са открити само в бебешки храни, но не може да се смята, че само те са обект на атаката – става дума за общо за хранителни продукти.

„Изнудвачът не е казал кои продукти, в кой регион или в кой магазин ще бъдат отровени. Той дори е посочил, че ще атакува национални или дори международни клонове на германските производители на храни или магазини”, каза още на пресконференцията прокурорът на Равенсбург Александър Богер. „Приемаме тази заплаха много сериозно”, подчерта той.