Никой не е поел отговорност за нападението в град Дера Алла Яр, в югозападната пакистанска провинция Белуджистан, но според полицията вероятните извършители са сепаратисти от етническата група белуджи (балуджи), предаде БТА.

От полицията казаха още, че бомбата е била поставена във вътрешността на хотела и е избухнала, когато във фоайето е имало много хора.

По думите на очевидци взривът е унищожил двуетажната сграда. Спасители и полицаи разчистват отломките.

Балуджите от десетилетия водят въоръжена борба за повече автономия и контрол върху природните ресурси в бедната провинция Белуджистан. Те активираха кампанията си срещу правителството след убийството на техен лидер при военна операция през 2006 г. по времето на тогавашния президент генерал Первез Мушараф.

При ракетна атака на ислямисти срещу военен лагер в друг размирен пакистански район - Северен Уазиристан - днес бяха убити трима войници и 16 бяха ранени. Нападението станало, докато в базата чествали националниия си празник.

Пакистан отбелязва днес един от главните си национални празници - Деня на независимостта, предаде ИТАР-ТАСС. На 14 август 1947 г. в резултат на разделянето на Британска Индия на световната карта се появява нова независима държава - Ислямска република Пакистан.

В чест на празника във всички джамии в страната се състояха празнични молитви /намаз/. В 07.00 часа сутринта в столицата Исламабад и в административните центрове на всички провинции началото на тържествата беше възвестено с празничен салют. Час по-късно по всички пътища на страната за три минути беше спряно движението, а по радиото и от всички високоговорители прозвуча националният химн.

По местна традиция в чест на Деня на независимостта всички високи сгради задължително се украсяват със светещи гирлянди, а навсякъде се развяват националните флагове. Тази година празникът съвпада със свещения за мюсюлманите месец рамазан, през който вярващите са длъжни да спазват строги пости. Поради това днешният Ден на независимостта протича без излишни тържества, отбелязва агенцията. Във връзка с високата опасност от терористични нападения през този ден всички сили за сигурност в Пакистан са приведени в състояние на повишена бойна готовност.