Протестиращите в Хонконг планират днес да прекъснат пътищата към международното летище след хаотична нощ на сблъсъци между полицията и маскирани протестиращи, предаде Ройтерс. Организаторите на протести призоваха жителите на града днес и утре да прекъснат транспортните връзки с летището, като евентуално причинят хаос в полетите. Подобна акция миналия уикенд се провали.

По-рано полицията използва сълзотворен газ, водно оръдие и гумени куршуми, а протестиращите хвърляха запалителни бомби, ескалирайки сблъсъците, довели до една от най-тежките кризи в Хонконг от десетилетия насам. Полицаите съобщиха, че са стреляли във въздуха, за да разпръснат група протестиращи, опитващи се да откраднат пистолетите им - втори случай на използване на бойни патрони за повече от три месеца на безредици.

Три станции на метрото остават затворени тази сутрин.

Снощи хонконгската полиция щурмува вагон на метрото, удряйки пътуващите с палки и използвайки лютив газ. Не са ясни обстоятелствата около инцидента, заснет от местния телевизионен канал TVB, но той със сигурност ще доведе до засилване на настроенията срещу полицията при продемократичните протести, отбелязва Асошиейтед прес. Записът беше споделян от мнозина в социалните мрежи като нов пример за полицейска бруталност.

Не е ясно дали всички пътували във вагона са били протестиращи. Полицаите заявиха, че са влезли във вагона, за да арестуват протестиращи, нападнали други хора и причинили материални щети.

В отговор на намеренията на недоволните временно е спряно движението на експресните влакове от Хонконг към международното му летище, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на оператора на влаковете, който заяви, че спирането е по искане на правителството на Хонконг и на летищните власти. В обратната посока, от летището към града, влакове засега има.

Към момента няколкостотин протестиращи са се събрали на летището. Около 200 души има и пред британското консулство в града.