Такава мярка е обсъждана и по-рано, но ега вече има правителствено решение, цитирано вчера от ДПА, Франс прес и БТА.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер и министърът на правосъдието Хайко Маас са приели предложените законови промени във връзка с терористичния атентат в Берлин на 19 декември.

Електронни гривни, закопчани на глезените са част от пакет със засилени мерки за сигурност след нападението с камион срещу коледен базар в Берлин, при което загинаха 12 души и бяха ранени около 50, припомня ДПА.

"Електронните гривни не са чудотворно решение, но са важен инструмент за улесняване на наблюдението на опасни хора", подчерта пред медиите Де Мезиер.

Над 550 души, смятани за опасни поради връзките си с международния ислямистки тероризъм, може да бъдат подложени на новото електронно наблюдение. Това уточни говорител на Де Мезиер.

Германските власти многократно са подчертавали, че не разполагат с хора за постоянно физическо наблюдение на стотиците души, определяни като опасни.

Холандия анулира паспортите на над 300 ислямисти

Отделно БТА съобщи, че за две години и половина Холандия е анулирала паспортите на над 300 души, заподозрени, че са в радикални ислямистки групировки.

Националният координатор по борбата с тероризма Дик Схоф съобщи в интервю за Радио 1, че повечето от засегнатите вече са заминали за Сирия или Ирак, присъединявайки се към „Ислямска държава”.

Анулирането на паспортите им означава, че холандските власти ще бъдат уведомени незабавно, ако те се опитат да се върнат, или да използват документите си в друга страна.

Освен това в Холандия живеят около 40 души, прекарали известно време в Сирия или Ирак, добави Схоф.

"Техните паспорти не са отнети, но ние внимателно ги следим, защото не знаем защо са се върнали. Може би действително съжаляват, че са се присъединили към терористите и сега искат отново да се интегрират в обществото, но ние не искаме да рискуваме", подчерта Схоф, цитиран от ТАСС.

Законът, който позволява на холандските власти да анулират паспортите на заподозрени в тероризъм, влезе в сила през есента на 2014 г.