Лидерът на ливанското движение Хизбула Хасан Насралла категорично отрече организацията му да притежава оръжеен склад на пристанището в Бейрут, което във вторник беше разтърсено от опустошителна експлозия, предаде Франс прес.

"Напълно и категорично отричам да има нещо наше на пристанището, нито оръжеен склад, нито склад за ракети, нито една бомба, нито един куршум, никакъв (амониев) нитрат", каза лидерът на Хизбула в телевизионно обръщение след обвинения от медиите и обществеността.

При експлозията на пристанището на Бейрут загинаха над 150 души, а 5000 са ранени. Според властите тя е била предизвикана от огромно количество амониев нитрат, който е бил съхраняван без предпазни мерки.

При вчерашното си посещение в Бейрут френският президент Еманюел Макрон настоя за прозрачно международно разследване.

Насралла приветства визитата на Макрон, който се срещна и с представители на Хизбула.

"Гледаме положително на всяка помощ и всеки израз на симпатия към Ливан и всяко посещение в Ливан тези дни, особено ако се вписва в контекста на помощта за Ливан и обединението му", каза лидерът на Хизбула.

Днес беше съобщено за пет нови ареста сред служители на митницата и пристанището, включително инженери. Така общият брой на задържаните във връзка с експлозията става 21 души.

"Ако ливанското държавно ръководство и политическа класа, както управляващите, така и опозицията, не успеят да постигнат резултати в разследването и да изправят отговорните пред съда, това ще означава, че няма надежда да се изгради държава" в Ливан, заяви Насралла.

Има ли "външна намеса" в експлозията

Президентът на Ливан Мишел Аун каза днес пред местни медии, че разследването на експлозията в склад на пристанището в Бейрут се опитва да установи дали тя е резултат от престъпно нехайство, злополука или външна намеса, съобщи канцеларията му, цитирана от Ройтерс.

"Причината все още не е установена. Възможно е да е външна намеса чрез ракета или бомба, или друго деяние", каза Аун.

Държавният глава посочи, че разследването се води на три нива.

"Първо, как е пристигнал взривоопасният материал и как е бил складиран. Второ, дали експлозията е била резултат от нехайство или е злополука, и трето, дали е имало външна намеса".

Ден след посещението на френския президент Еманюел Макрон в Бейрут и призива му властите "да променят системата", Аун отбеляза, че е необходимо преразглеждане на "парализирания" политически режим.